Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

menu

Ugrás a kosárhoz

Tudásbázis


Hírlevél feliratkozás

Az OSBvel való építkezés

Felhasználási lehetőségek

Az OSB sokrétűen felhasználható építőanyag. Megjelenése a fához hasonló világos, esztétikus. Szálas szerkezete a felületének különös egyéniséget kölcsönöz. A használt ragasztóanyag révén vízálló. Az OSB-3 időszakosan vízálló, ami azt jelenti, hogy rövidebb ideig - például az építkezés alatt - a lapot érő eső nem tesz kárt benne. Magasabb páratartalmú körülmények közt is alkalmazható, és lefestve, akár kültéri táblák, palánkok is biztonsággal készíthetők belőle.
Az OSB lemezben nincsenek anyaghibák - mint például csomó, üregek - és könnyű vele dolgozni. Könnyen vágható, hornyolható, esztergálható, csiszolható és fúrható, mindig azonos eredményességgel, továbbá faragasztókkal ragasztható. A panelek a széltől számított 1cm-től szögezhetők anélkül, hogy a lemez berepedne, vagy letörne.

Falépítés

Könnyűszerkezetes házaknál, vagy meglévő téglaépület bővítésénél, tetőterek beépítéséhez előnyösen alkalmazható. Fa vagy fém vázra csavarozva gyorsan, nagy szilárdságú falak alakíthatók ki. Az OSB falak kívülről különféle eljárásokkal vakolhatók. Gazdasági épületek esetében külső felületi védelemnek a megfelelő festés is elégséges. A fal belülről, gipszkartonnal, lambériával burkolható, vagy közvetlenül festhető, lakkozható. A szakszerűen épített falban az OSB nem csak a burkolat tartását, hanem a szerkezet tárcsamozgásokkal szembeni védelmét is biztosítja. Az OSB falra bárhol lehet nehéz tárgyakat is akasztani.

Tetőfedés

Bitumenzsindely alatt szükség van hordozó felületre, mely a szél- és hó nyomásának ellenáll, szegelhető és időtálló, legalább a zsindely élettartama alatt megbízható tartást biztosít. Ez az anyag az OSB, ami ráadásul:

 • a nagy táblák révén gyorsan felrakható
 • önmagában is vízzáró burkolatot képez
 • nem vetemedik, mint a deszka
 • nem támadják meg a rovarok és gombák
 • nút-féderes táblák használatával csökkenthető a hulladék, és fokozható a stabilitás
 • a megfelelő minőségű száraz, gombamentesített deszkánál lényegesen olcsóbb.

Terhelések és az engedélyezett legnagyobb szarufa-távolságok:

OSB-3

Terhelések
(hó ill. szél)

15 mm

18 mm

22 mm

25 mm

100 kg/m²

71 cm

85 cm

104 cm

118 cm

150 kg/m²

62 cm

74 cm

91 cm

103 cm

200 kg/m²

56 cm

68 cm

83 cm

94 cm

250 kg/m²

52 cm

53 cm

77 cm

87 cm

300 kg/m²

49 cm

59 cm

72 cm

82 cm

350 kg/m²

47 cm

56 cm

68 cm

78 cm

400 kg/m²

45 cm

54 cm

66 cm

74 cm

450 kg/m²

43 cm

52 cm

63 cm

72 cm

500 kg/m²

41 cm

50 cm

61 cm

69 cm

Padlók, födémek:


Mivel a lapok kemények, terhelhetők és tökéletesen sima felület rakható le belőlük, kiválóan alkalmasak különféle melegburkolatok alá vakpadlónak. Az OSB csiszolva és lakkozva tartós burkolat önmagában is. A padlók esetében nút-féderes táblák használata ajánlott.

Speciális alkalmazások:

 • zsaluzás: a nagy táblákból gyorsan készíthető többször felhasználható zsalu.
 • palánk: építési területek elkerítéséhez a vékony méretek is alkalmazhatók.
 • raklap, láda: olcsó, dekoratív, strapabíró csomagolási mód.
 • pavilonok: ideiglenes épületek, kiállítási pavilonok könnyen szerelhető, jól díszíthető alapanyaga.
 • dekorációk: egyre gyakrabban látható OSB lap kiállításokon, boltokban bútorok, berendezési tárgyak alapanyagaként, vagy önálló dekorációnak, falburkolatnak felhasználva. A különleges felület színezéssel, csiszolással, minták belemarásával, minden egyedi kreatív ötletnek szabad teret enged.

Fektetés és rögzítés:

A Kronoply termékek hosszanti éleit a megtámasztásra merőlegesen kell fektetni. A rövidebb éleket kell rögzíteni. A normál famunkáknál használatos szerszámokat és eljárásokat (módszereket) lehet alkalmazni. Folyóméterenként 1 mm-es tágulási hézag megengedett. Rögzítéshez 3 mm-es gyűrűs szárú, legalább 50 mm hosszú szögek használata ajánlott.

Tárolási feltételek:

Minden faalapú lemezt nedvességtől védve kell szállítani és tárolni. Minden épületfa és faalapú lemez nedvességtartalma a légkör páratartalmával egyetemben változik, és így az anyag megdagadhat és zsugorodhat mindaddig, míg a levegő páratartalma nő vagy csökken. A vízzel összeférhető folyékony kötőanyagnak köszönhetően a Kronoply termékek a nyomás alól közvetlenül kikerülve egy magasabb páratartalommal rendelkeznek. Ez jobb stabilitást eredményez. Mindamellett bölcs dolog időt adni a lemezeknek, hogy még a bezárás előtt elérjék a környezeti egyensúlyt (felvehessék a környezet páratartalmát).

 
 
Akcíók Árlisták Webshop Főoldal Kapcsolat