Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

menu

Ugrás a kosárhoz

Tudásbázis


Hírlevél feliratkozás

Az OSB lapokról általánosan

Az OSB egy szerkezeti lap, amelynek sokféle szerkezeti és ipari felhasználása van. Ez egy matt lap, amely hossz irányban szétvágott fa szálakból áll, ami kis átmérőjű, gyors növésű farönkökből készül. Ezeket a faszálakat vonják be egy külső kötőanyaggal, és ezt hő és magas nyomás alá helyezik.

Az OSB elődje ("ostyalap") széleskörűen 1962 óta volt elérhető. Az OSB 1981 óta érhető el és teljesen átvette az elődje helyét. Azonban ez az "ostyalap" burkolattal volt bevonva, ami illeszkedett az amerikai szabályzathoz és a mai napig elérhető egy kanadai gyártótól.

Az OSB frissen kivágott nyárfából, déli sárga fenyőből, vagy más keményfa keverékből és puhafa törzsből készül. A törzseket partra szállítják és rövidebbre vágják mielőtt szálkákká vágnák őket.

A szál szeletek a farönkökben szálirányban vannak. A szálak méretei a termelésnek elő van írva és a vastagságát is meghatározzák. A szálakat kiszárítják és szétválogatják. Formázás előtt a szálakat összekeverik viasszal és vízálló külső kötőanyaggal (gyanta ragasztóval). Ezek a vízálló és hőálló gyanta kötőanyagok gondoskodnak a panel belső tartósságáról, merevségéről, és vízhatlanságáról. A szálak formázása a rétegekre irányul. Formázás után a matt szálak magas hőmérséklet és nyomás alá kerülnek, hogy merev és sűrű szerkezetű panel legyen. A paneleket aztán lehűtik, mértre vágják, osztályozzák, éleit bevonják és csomagokba rakják a szállításhoz.

Az OSB külsejét tekintve speciálisan padlóra, tetőre és falra tervezett, továbbá alkalmazható faszerkezeti munkáknál is. Használható szerkezeti megoldásokra, mint tetők, aljzatok és falak fedésére.

A standard OSB-k méretei

Angol (inch)

1/4

5/16

3/8

7/16

15/32

1/2

19/32

5/8

23/32

3/4

Metri - kus (mm)

6,0

7,5

9,5

11,0

12,0

12,5

15,0

15,5

18,0

18,5

Videó az OSB gyártásról:
 
Akcíók Árlisták Webshop Főoldal Kapcsolat