Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

menu

Ugrás a kosárhoz

Tudásbázis


Hírlevél feliratkozás

OSB a faszerkezetes kivitelezésben

1.0 Leírás

1.1OSB (Oriented Strand Board)

Az OSB egy szerkezeti lap, amelynek széleskörű szerkezeti és ipari felhasználása van. Az OSB egy matt lap, ami hossz irányban szétvágott szálakból áll, melyet kis átmérőjű, gyors növésű farönkökből készül. Ezeket a faszálakat vonják be egy külső kötőanyaggal, majd hő és magas nyomás alá helyezik.
Az OSB elődje (az "ostyalap") széleskörűen 1962 óta volt elérhető. Az OSB 1981 óta érhető el és teljesen átvette az elődje helyét. Azonban ez az "ostyalap" burkolattal volt bevonva, ami megfelelt az amerikai szabályozásnak. Ez a típus a mai napig elérhető egy kanadai gyártónál. Az OSB-t és az "ostyalap"-ot a kanadai nemzeti építő törvény fogadta el.
Az OSB ipar stabil és folyamatosan bővül. 2004 végéig az észak-amerikai ipar 64 malommal bővült (40 amerikai és 24 kanadai) valamint közös termeléssel 27 millió m² lapot gyártottak.


1.2 Kutatási program


Az eltelt években az SBA nagy szerepet vállalt a piacvezető kutatások vezetésben, irányításban valamint a fejlesztő programok költségviselésében. A cél, hogy növekedjen az OSB termékek termelése a tagjai által és természetesen optimalizálni a termelői folyamatokat. Ez a program, egy elismert szövetség eredménye, melyben szervezett kutatói szervezetek és egyetemek vesznek részt Amerikában és Kanadában, ami számos eredményhez vezetett, mint pl. a farönkök kitermelésének optimalizálása és nyomás műveletek, OSB termékek fejlesztése fizikai és mechanikai eszközökkel, OSB termékek gondnokság, termék modellezés, és OSB műszaki tulajdonságainak fejlesztése.


2.0Termelési folyamatok


2.1 Alap lépés


Az OSB frissen kivágott nyárfából, déli sárga fenyőből, vagy más keményfa keverékből és puhafa törzsből készül. A törzseket partra szállítják és rövidebbre vágják mielőtt szálkákká vágják őket. A forgács és a fakéreg fűti fel a malom energia rendszerét.
A szál szeleteket a farönkök szálirányában vágják. A szálak méreteit a termelésben előírják és a vastagságát is meghatározzák. A szervezeti malmok többsége a következő értékek közötti méretre vágja a szálakat: 3,5"- 6" hosszú és 1" széles.
A szálakat kiszárítják és szortírozzák. Formázás előtt a szálakat összekeverik viasszal és vízálló külső kötőanyaggal (általában fenol- vagy izocianát gyanta ragasztóval). Ezek vízálló és hőálló gyanta kötőanyagok gondoskodnak a panel belső tartósságáról, merevségéről, és nedvesség ellenállóságáról.
Szálak formázása a rétegekre irányul. A szálak a panel felületén általában hosszirányban összehangoltak, a jobb hajlító erősségért és merevségért ebben az irányban (lásd a 2. kép). Két vagy három belső réteg általában keresztezi egymást, a felső réteg pedig úgy néz ki mint a furnérlemez.
Formázás után a matt szálak magas hőmérséklet és nyomás alá kerülnek, hogy merev és sűrű szerkezetű panel legyen. Az OSB jelentős hajlító erőssége abból származik, hogy hézagmentesek a rostok, összefonódnak a szálak és a felső rétegen a szálak egy irányba állnak.
A paneleket aztán lehűtik, méretre vágják, osztályozzák, éleit bevonják és csomagolják a szállításhoz.


2.2 Teljesítmény a terv által


Az OSB szerkezeti fa paneljeit gyakran a gyártási folyamatban tervezik meg, hogy illeszkedjen a speciális vége használat közben. Ez a rugalmasság a gyártásban gondoskodik a nagyobb teljesítményről és a takarékos árról, ez adja a felhasználónak a kitűnő értéket a végén.

2.3 Minőségi biztosíték


Az OSB minősége az egyéni gyártó felelőssége. Minden SBA malomnak van egy üzemen belüli minőség-ellenőrzése, ami biztosítja, hogy a kész termék illeszkedése vagy az osztályozása kiemelkedjen az alkalmazott standardból és a malom specifikációjából. Harmad részt a minőség biztosítás és a felülvizsgálat támogatja a malom programját.
Az SBA azt ajánlja, hogy minden gyártó tag vegye át a "Teljes Minőség" elképzelést. Ez a folyamat a fa kivágásával kezdődik és a kész termék eljutásig a malomból a vevő megelégedésével zárul. A "Művészet állama" számítógépes folyamat ellenőrzi a felszerelést, amely egyedien tervezett minden növényre, nagyban segíti a kivitelezést a malomban, a minőség-ellenőrzés folyamatos megfigyelését és szabályozását minden variációjú OSB lap esetén. A növény minőség-ellenőrző csapat felügyeli a folyamatot, különös figyelmet szentelve a farönkök kiválasztására, ahol a következőket figyelik: fajok; méret és víztartalom; a szál geometriája és vastagsága; a szál víztartalma szárítás után; következetes keveréke a szálaknak, gyantának és viasznak; egyforma külseje a matt belső nyomásnak; hő, nyomás, záró sebesség, sűrűség és vastagság.
A személyes minőségellenőrzés rendszerint megvizsgálja a panel felületét, éleit, kiterjedését kiegyenlítés után, és a fizikai jellemzőit a kész panelnek. A paneleket fizikai próbáknak vetik alá, hogy standardizálják a teszt folyamatokat; ez szükséges ahhoz, hogy megerősítsék a termék megfelel-e a standardnak és a malom elvárásainak.

Rendezett szálirányú OSB lap

2.4 Az OSB és a környezet


Az OSB leginkább nyárfából készül Észak-Amerika északi részén, míg délen a déli sárga fenyőből. Azonban más kemény- és puhafa fajták keveréke is használatos. A nyárfát és más északi keményfákat természetesen regenerálódó önfenntartó helyről vágják ki. A sárga fenyőt rendezett, irányított, privát helyről vágják ki. A gyártási folyamatok felhasználják a farönkök 90%-át, és a modern malmok átalakítják a megmaradt fakérget, forgácsot és fűrészport energiává.
A modern fűrészek már tudományosan úgy tervezettek, hogy betartsák vagy felülmúlják a levegő kibocsátásra vonatkozó szigorú minőségi előírásokat; kollektorokat, kicsapatót, gázmosókat, vagy regeneráló termál oxidációs felszerelést használnak, hogy eltűnjenek az illó szerves összetevők és a részecskecsapdát, hogy a felszabadított gázok ne az atmoszférába kerüljenek. Ahol a rönkök áztató tavai használatosak, ott a tó vizét megszűrik, rendszeresen tisztítják és a salakot, tüzelőként elégetik. A malmokat úgy tervezték, hogy önálló legyen a fűtési időszakban, az ágkérget, rostalerakódást, fűrészport és a panel kiigazítását újrahasználják tüzelőanyagként a szárítási és melegítési folyamatoknál.
Mint az építési furnérlemez, úgy az OSB lemezeket is nyomás és hő alatt vonják be fenil-formaldehides vagy izocianátos kötőanyaggal, így az tartós, oldhatatlan, hőálló, időtálló, és víztaszító. Az általános tesztek igazolják, hogy a fenillel bevont OSB lapból nincs formaldehid kibocsátás vagy a mértéke elhanyagolható. A kitűnő teszt eredmények miatt az OSB panelok kivételek a HUD Manufactured Homes Construction and Safety Standard (ez szabályozza a lapok formaldehid kibocsátását) szabályai alól.
Az SBA irányultságú szálakból készült panelok regisztráltak a New York állambeli füst méregtartalom szabályozásban.


3.0 A panel


3.1 Panel mérete és vastagsága


Az OSB külsejét tekintve speciálisan padlóra, tetőre és falra tervezett, továbbá alkalmazható faszerkezeti munkáknál is. A lapok névleges értéke 1220*2440 mm vagy megvásárolható méretre vágva. Ipari felhasználásra készül 2440*7320 mm-es méretben vagy igény esetén még ennél is nagyobb méretben. Néhány új malom gyártónál a panel szélessége elérheti 3660 mm-t, vagy egyéb vásárlói méreteket. A legelterjedtebb vastagságok a következőek: 6mm; 8mm; 10mm; 12mm; 15mm; 18mm; 22mm; 25mm; 30mm; 40mm. A 19/32" panelek és vastagabbak négyzetben vagy horonyban és nútban végződnek a hosszabb szélén. A legtöbb malom készít textúrázott felületű panelokat a továbbfejlesztett lejtős tetőkre. Az általános lapok mind csiszolatlan vagy durván csiszolt, azonban a termék megrendelhető simán csiszolt felülettel az egyik vagy mindkét oldalán ipari vagy dekorációs felhasználásra.


3.2 OSB és építési szabályok


Az SBA tagjainak termékeit elsősorban amerikai és kanadai felhasználásra szánják. Az ennek eredményeképp gyártott lapok igazodnak az amerikai Department of Commerce Voluntary Performance Standard PS2-es és/vagy a kanadai CSA O325-ös szabályaihoz. A Kanadában gyártott lapok még igazodnak a CSA általános O437-es szabályához is.
Az önkéntes általános PS 2-es egy csatlakozott fejlesztése volt az amerikai és kanadai fa lap iparnak, hogy hasonlítsanak az általános jellemzői az amerikai – kanadai ingyenes fuvarozási egyezményhez.
A standardot az Amerikai Kongresszus hirdette meg 1992 augusztusában. A második változatot 2004.-ben hozták nyilvánosságra. A PS 2-vel bevont OSB-t, furnérlemezt, és a farostlemezeket kezdetben a National Building Code (BOCA), a One and Two Family Dwelling Code (CABO), a Standard Building Code (SBCCI), a Uniform Building Code(ICBO) és leginkább a International Building Code és a International Residential Code (ICC) alkalmazták. Ezek az új modellek az I-szabályok az alábbi főbb használatosságát érvényesítik a PS 2-es tanúsítvánnyal bíró OSB-ből:

 • kevert aljzat alátét
 • (egy réteg aljzat)
 • tető burkolat
 • al-mennyezet
 • aljzatok
 • alátétek
 • falburkolás

PS 2-es minősítéssel bíró paneleket gyakran nevezik "Teljesítmény Alap"-nak, vagy "Minősített"-nek. Számos minősítő ügynökség végrehajtja ezt a munkát, beleértve az APA-t, a TECO-t vagy a PSI/PTL-t.

A standard OSB-k méretei
6mm
8mm
10mm
12mm
15mm 18mm
22mm
25mm 30mm
40mm

3.3 PS 2 minősége és besorolása


Szerkezetként használt panelek értékét a PS 2-eshez viszonyítva határozzák meg.

Szerkezeti minőségek
A PS 2 szabályozza a koncentrátumot, a statikus formáját nedves és száraz feltételek mellett. A hatás tesztek még szabályozzák, mint a teljesítmény és a gyorsabb tárolási kapacitást is.
Burkolat
Használható szerkezeti megoldásokra, mint tetők, aljzatok és falak fedésére.
Szerkezeti 1 burkolat
Ez lényegében egy Sheating Grade panel, amely illeszkedik további követelményekhez, mint a kereszt panel hossza és merevsége mint ahogy a deformálódás követelményének. Ezek a további követelmények használatosak a panelekből álló tetőrendszereknél, és válaszfalaknál.
Egyszerű talaj
Használható aljzat és szigetelő lemez kombinációjaként. A statikus súlynak és eltérésnek teljesítménykövetelménye az egyszerű padló paneleknek. Precízebbek, mint a Sheating Grade.

Ragasztós osztályozás
PS 2 osztályozása a szerkezeti paneleket három kategóriába osztja, ami a nyersanyag összetételétől függ és a kötőanyag tartósságától. A legtöbb OSB-t az első osztályba sorolják be. Ezek a panelek használhatók nem folyamatos időjárás viszontagságok kitevésének és arra tervezettek, hogy ellenállóak legyenek a folyadékokkal szemben a szerkezeti felületükön. A szerkezeti késleltetés megfelelő vagy más hasonló komolysági feltételekkel. A kötés osztályozása kapcsolatban van a ragasztottnak a folyadék ellenállóságával tervezett használat közben. De ez nem kapcsolatos a fizikai (pl., erózió, U.V. sugárzás) vagy biológiai (pl., penész, szuvasodás, rovarok) a panel ellenállósággal.


3.4. Panel megjelölés


Az SBA tagok egyszerűen osztályozzák az igazolt deszkákat szerkezeti használatra egy engedélyezett ügynökség igazoló megjelölésével.
Az igazolt ügynökségi pecsét tanusítja az alábbi információkat a panel azonosításához:

 • fesztáv
 • névleges vastagság
 • kötés osztályozás
 • minőség
 • gyártó neve vagy a fűrész száma
 • az igazoló szervezet logója és a teljesítményi standard
 • PS 2 jelkép jelentésének leírása a teljesítmény standardhoz
 • a felületi szálak iránya

A kanadai általános információkat tartalmazhatja részeként vagy egy külön bélyegen.


4.0 Tulajdonságok


4.1 Fizikai és mechanikai


A fizikai és mechanikai tulajdonságai az alapnak az igazoló ügynökségek szabadalmazzák kivéve a fesztáv osztályozását. Ennek eredményeképp a tulajdonságok változhatnak malomtól malomig. Néhány malom olyan lapokat gyárt, amelyek a minimális tulajdonságokkal rendelkeznek a CSA Standard O437-ben. Az O-2-es besorolással bíró lapok alap tulajdonságait az első táblázatban találjuk összehasonlítva a PS 2-esével. Az aktuális panelok tulajdonságainak értékeit az SBA tagjai magas szinten tartják karban, ezeket mutatja a táblázat.


1. táblázat – az OSB alap tulajdonságai
Tulajdonságok PS2 GSA O437 (Grade-O2)
Vastagság
Panelek ≤ 13/16\'\' (20.5mm) ±1/32\'\' (0.8mm) ±0.03\'\' (±0.75mm)
Panelek > 13/16\'\' (20.5mm) ±5% vastagság ±0.03\'\' (±0.75mm)
Méret (szélesség, vastagság)
(maximum eltérés a meghatározott mérettő) +0, - 1/8\'\'
(+0 mm, -3.2mm)
+0, -5/32"
(+0mm, -4mm)
Terület
(maximum eltérés a területen) 1/64 in/ft diagonálban
(1.3mm/mm)
5/32\'\'
(4mm)
Egyenesség
(maximum eltérés az egyenes vonalától) 1/16\'\' saroktól sarokig
(1.6mm)
1/16\'\' saroktól sarokig
(1.6mm)
Minimum szakítási tényező
párhuzamos N/A (nem alkalmazható) 4200psi (29.0MPa)
függőleges N/A 1800psi (12.4MPa)
Minimum rugalmassági tényező
párhuzamos N/A 800 000psi (5500MPa)
függőleges N/A 225 000psi (1500MPa)
Minimum belső kötés N/A 50psi (0.345MPa
Maximum egyenes kiterjedés
Sütő szárítás a telítettséghez N/A 0.35% párhuzamos
N/A 0.50% függőleges
Egy oldalú nedvesség 0.30% főtengely mentén N/A
(50%-tól 90%-ig relatív páratartalom R.P.) 0.35% főtengelyen keresztül N/A
50% R.P. Vákuum nyomás szívásához 0.50% N/A
Maximum vastagsági kiemelkedés 20% (egy oldalú nedves, vagy R.P. Kitevés) (egyszerű padlóra csak) 15% 1/2\'\'-nál vastag, vagy kevesebb
10% ha 1/2\'\'-nál nagyobb
(24 órás áztatás)
Kötési osztályozás (minimum szakítási tényező)
Egy ciklusú teszt Lásd 6. táblázat PS2 N/A
Hat ciklusú teszt 50% visszatartás N/A
2 órás forrás – párhuzamos
- függőleges
N/A
N/A
2100psi (14.5MPa)
900psi (6.2MPa)
Minimum oldalszög ellenállóság Lásd 6. táblázat 400t Lb (700t N)
t = vastagság, mm-ben

4.2 Egyéb tulajdonságok

Az OSB egyéb tulajdonságai a következőkben foglaljuk össze:

Megmunkálható
Az OSB könnyen vágható, fúrható, szögezhető, gyalulható, reszelhető, vagy csiszolható. Tartalmaz fát, teljesen vízhatlan anyagot és forrás álló gyantás ragasztót és egy kevés viaszt. Használjon hagyományos ács szerszámokat, de karbonos fűrészlap ajánlott hosszú használatra. Viseljen megfelelő védő felszerelést és a következő biztonsági előírásokat tartsa be. A fa hulladékot rákkeltőnek jelölték meg, óvakodjon a levegő által hordott szemétrészecskéktől és a munkaterületet tartsa tisztán. A teljes méretű panelnek van egy gyártó által alkalmazott szél bevonata. A munka közben felvágott lapokat, amelyeknek ez a gyári bevonata sérült vagy fesse le, hogy védje az időjárás viszontagságaitól vagy tegyen burkoló papírt rá.

Kalapálhatóság
Számos réteg alkot egy panelt, ami jó szög tartó tulajdonsággal bír. Szögeket akár 6 mm-re a szélétől is beüthetünk anélkül, hogy a lemez megrepedne vagy eltörne. Azonban a szervezet a 9,5 mm-es távolságot ajánlja a biztonságos kivitelezéshez. Kiterjesztett kutatási tesztek megállapították, hogy a retesz teljesítménye hasonló minden szerkezeti OSB lapon. Amikor kalapálnak viseljenek védőszemüveget, kövessék a biztonsági előírásokat és ne üssék túl a szögeket.

Ragaszthatóság
Az OSB minden fajta faragasztóval ragasztható. A hosszú kötés érdekében csiszolja meg egy kicsit a lap felületét ragasztás előtt.

Festhetőség
Az OSB-t lefestheti bármilyen fára ajánlott festékkel vagy lakkal. A jobb eredmény érdekében a felületet először alapozóval vagy fedőlakkal kenje le festés előtt. Külső használat esetén a legjobb megoldás egy jó minőségű külső használtra való fa festék (alapozó és fedő réteg) ajánlott, kövesse a festék gyártó instrukcióit. Erős színes fa festék gondoskodik a panel időjárás viszontagság védelméről és a felületén lévő szálak természetes mintát alkotnak. Egy jó minőségű akril-latex külső festék és a gyártó által megnevezett folt mentes festék ajánlott. Az OSB mindenféle folt mentesítést igényel. Azonban a folt mentesítés nem ajánlott annyira mint az időjárás elleni védelemre szolgáló festés és az alkalmi védelem. A foltok tehát jobban beleilleszkednek a kerítésekbe, nyári lakokba, és más felületen, aminek rusztikus jelleget kíván kölcsönözni. A csiszolt lapoknak márvány jellegük van, és kevésbé szerkezeti, mint a csiszolatlan panelek. A lakk, a foltok és a festék jobban beivódik a csiszolt lapokon, mint a csiszolatlanon. Két réteg alapozót vagy fedőlakkot ajánlott felvinni a festés befejezése előtt. Amikor lakkozást vagy festést alkalmaz csiszolja meg gyengéden a rétegek között, de a foltos részeket ne csiszolja meg.

Súly
Az OSB lapok körülbelüli súlyukat a 2. táblázat mutatja. Ezek az értékek a 40 pcf sűrűségen alapulnak. A sűrűség függhet a gyártótól, csapadék mennyiségétől a szállítás időpontjában.

Hő ellenállóság
A hő ellenállósági együtthatója "R". Ez mutatja az összes hő útjának állandó fokát. Ez arányos az anyag sűrűségével és vastagságával. A 2. táblázat megmutatja a különböző vastagságú OSB-k hő ellenállóságát.

Áteresztő képesség
Az áteresztő képesség egy panelnak az a mérték, ahogy a folyadék keresztül megy a panelon, meghatározott folyadék feltételek melletti gőznyomás alatt. Ez fordítottan arányos a sűrűséggel, a panel szálirányával és vastagságával. A mértékek a 2. táblázatban vannak megadva.

Tűz teljesítmény
Az OSB-t tesztelték tűzálló képességét és a láng terjedés mérték is mind az SBA és az APA. Ezeket a teszteket egy harmadik ügynökség tűz laboratóriumában végezték. A tesztek azt mutatták, mint a furnérlemeznél, hogy használható külső burkolóanyagként falakon, mert követelmény, hogy legyen tűz ellenálló értéke. Azonban a törvényhozók azt követelik, hogy a patent helyek legyenek kitöltve nem gyúlékony szigeteléssel, mint a kőzetgyapot, amikor ezek a szerkezeti fapanelok külső falra kerülnek fel. A szerkezeti fapanelok engedélyezettek, ha gerenda és a tűzálló fedés között gondoskodnak arról, hogy a retesz nyelve kapcsolódjon a kiterjesztett tűzvédelemhez, amit nagy mértékben az OSB lap vastagsága határoz meg.
Tűzterjedési teszteket végeztek az OSB-n, és megállapították, hogy a bevonatlan és az egyszer akril latex-szel bevont panel házilag festettként fogja elérni a 150 fokos tűzterjedési követelményt (lásd 2. táblázat).

Vízállóság
Az OSB mint minden fa termék reakcióba lép a folyadékokkal és a páratartalommal. Az OSB követelményeit a North American Standards határozza meg a szilárdságát, és a merevségét normál páratartalom alatt, erre hivatkozik "standard feltételként", amelyet 20 C fok és 65%-os relatív páratartalom alatt végeznek. Ez a feltétel a tipikus védelmi szerkezet. Összegezve az OSB követelménye, hogy megtartsa a szilárdságát és merevségét, amikor felteszik az időjárás viszontagságainak hosszú időn át ellent kell állnia.

2.táblázat
Névleges panel vastagság (in) Súly (psf) Hőállóság R (ft2.RH.F/Btu) Gőz áteresztés Tűzterjedési mérték Füst fejlesztési index1
3/8 1,25 0,45 2,55 148 137
7/16 1,46 0,51 1,95 148 137
1/2 1,67 0,62 1,55 148 137
5/8 2,08 0,74 1,1 148 137
3/4 2,5 0,91 1,12 148 137

Megjegyzés:
1 Ezek a számok az átlagos tesztértékek vannak érvényben az APA, és a The Engineered Wood Association különböző vastagságú OSB-éire. Minden teszt eredményeként 3. osztályba vagy C kategóriába vannak besorolva. Ez függ a belső kész anyag szerkezeti kódjától.
2 A panel vastagság szélesebb, mint 5/8", akkor nem tesztelték, de elérheti a szükséges áteresztő képességet, vagy akár jobbat is, mint az 5/8" lap. A gőz áteresztést 50%-os relatív páratartalomban adták meg (R.H) és alig nő a növekvő páratartalommal.

4.3 Táblázat minimum szög ellenállóság PS2 panel illeszkedésnél 1,2

Terhelés Alkalmazás
Minimum végső teher (lb)3
Száraz Nedves/száraz
Oldal
Tető és fal burkolás
Aljzat és egyszerű padlók
120 90
210 160
Szög eltávolítás Minden burkolat
20 15

Megjegyzés:
1 Szögek 6d-sek (2" vagy 51 mm) hagyományos sima szárú szögekkel felszegezzük a 1/2" (12,5 mm) vastag, 8d (2 1/2" vagy 63 mm) vastag paneleket.
2 Összehasonlító tanulmányok (Illinois Egyetem) kimutatta az azonosságokat az OSB és a furnérlemez között, oldalsó és ellenáll a szög kivételnek valamint a fémkapocs kivételnek is.
3 Ezek nem cél értékek.

5.0 Lakossági és alacsony költségű reklám bevezetés

A következő rész bemutatja a felrakási útmutatót egy SBA teljesítmény alapú OSB felrakását lakossági és alacsony kereskedelmi kivitelezésben.

5.1 Fesztáv értékelés

(a) PS 2 panelek

A fesztáv értékelés megtalálható a panel jelei elkülönülve két számot tartalmaz egy perjellel, pl. 24/16. A bal kéz felől található szám megmutatja a maximum támaszték helyet tető burkolásnál és a jobb kéz felőli szám megadja a maximum támaszték helyet a padló burkolásnál inch-ben. Az él támaszték akkor követelmény, amikor a panelt maximum támaszték hellyel használják. A fesztáv osztályozó rendszert alkalmazzák, amikor a panelt erős függőleges tengelyként használják. Az erős tengelyeket iránymutató nyilak mutatják az osztályozó jelen. A szálak iránya a panel felületén vannak, általában a standard panelek hossz dimenziójának megfelelően. Az egyszerű padlóként osztályozott OSB (aljzat és szigetelő keveréke) egy számból áll a következő betűk után OC, pl. 20 OC. Ez azt jelenti, hogy a maximum támaszték hely 20" a közepétől a széléig vagy a nyelv és a horony szélei között. Fal burkolatként az egyetlen szám a fesztáv értékelését mutatja, pl. Wall-24.

(b) CSA O325 panel

A fesztáv értékeléseket a panel osztályozásai tartalmazzák egy a végén használt érték követi a fesztáv jelet, pl. 1F16. A végén használt jelek a következők:

Jelek, amiket vég jelként használnak:
1F Aljzatként
2F Aljzatként használt panel típusú szigetelő
1R Tető burkolatként szél támaszték nélkül
2R Tető burkolatként szél támasztékkal
W Fal burkolatként

A számok a betűk után megmutatják a maximum támasztékot inch-ben. Összetett panel jeleket használhatnak a több mint egy végűként használt minősített paneleken, pl. 1R24/2F16.

5.2Padló burkolat

A 4. ábra mutatja az ajánlott felrakási részleteket padló burkolásra a maximum támaszték távolsággal aljzatra és aljzat, szigetelő kombinációra. Burkoló osztályzat aljzatnak tervezve van további szerkezeti anyag réteg, mint a szigetelő panel, fa alátét padlózat alkalmazható a jobb saroktól a gerendáig. Az egyszerű padlóként osztályozott lapok használhatók aljzat és szigetelő anyag kombinációjaként vagy beton fedésre, de nem ajánlott további rétegként alkalmazni (kivéve ha a rajz jelzi). A burkolat széleinek és az egyszerű padló lapjainak tartalmaznia kell nyelveket és hornyokat vagy blokkoltnak kell lennie hacsak nem 1/4" vastag, a szigetelést gerendákkal tegye le és ez ellensúlyozza az aljzat gerendáit. Vagy 1-1/2" megengedett sejtes vagy könnyűsúlyú beton réteget vigyen fel, vagy ha a befejező padló 3/4" alátét.
A paneleket keresztbe fektesse le három vagy több támasztékban, a jelzett "Ezzel az oldallal lefele" oldallal a támasztékban, amikor használja a T&G paneleket. A vég gerendáknak felül kell lennie a támasztékban és lépcsőzetesen kell elhelyezni minimum két támasztékban. A burkoló paneleknek hézagosnak kell lennie 1/8"-nek minden oldalán és végén. Aljzat és szigetelő keverék panelek végeinek és szélei enyhén kiállnak.

Ajánlott OSB  felrakás

Aljzat – Burkolat és szerkezet 1. burkolási osztályzás
Födémgerenda hely Fesztáv osztályzás Névleges vastagság
(in.) (tető/padló) (in.)
16 24/16
32/16
7/16; 15/32; 1/2; 15/32;1/2; 5/8
19,2; 20 40/20 19/32; 5/8; 3/4
24 48/24
40/202
23/32; 3/4; 7/8; 19/32; 5/8; 3/4

Aljzat és szigetelő kombinációja - Egyszerű padló értékelés
Födémgerenda hely Fesztáv osztályzás Névleges vastagság
(in.) (in.)
16 16 oc 19/32; 5/8
20 20 oc 19/32; 5/8; 3/4
24 24 oc
20 oc2
23/32; 3/4; 19/32; 5/8; 3/4
32 32 oc 7/8; 1
48 48oc 1-1/8

5.2.1 Padló burkolás rögzítése

A 4. ábra tartalmazza az ajánlott rögzítési menetet a padló burkoláshoz OSB-vel. Az általános szög méretek és hosszúságok az ötödik táblázatban vannak megadva. Gyakran géppel rögzített szögeket használnak a burkolat lerakásához. Ez elfogadható, amíg a szögek nincsenek túlütve a panelekbe. A facsavarok használata szintén elfogadott rögzítési mód.
A padló rendszer teljesítménye erősebb lehet, ha a szögelésen kívül hozzáragasztja a födémgerendához a burkoló panelt egy elasztikus ragasztóval, valamint a hornyot és a nútot is összeragasztja. A ragasztó összetett reakciót vált ki a födémgerenda és a burkolat között, amely ellenállóvá teszi a padlót és elnyeli a rezgéseket. Valójában számos új szerkezetű padló födémgerenda termék, mint az I-födémgerendákat alkalmas hosszabb fesztávú OSB-re rögzítésére, amikor az aljzat megkötött. Csak oldószeres ragasztót használjon az APA ajánlásával, pl. AFG-01, vagy ASTM általános D3498.

4. táblázat Rögzítési útmutató OSB burkoláshoz
Alkalmazás1
Aljzat és egyszerű padló
Rögzítés2,3,4 Szám és helyzet3
1/2" vastag vagy kevesebb 6d általános vagy csavart szög 6" o/c a panel szélein
12" o/c a középső támasztékig
(10" egyszerű padlóhoz)
19/32" - 3/4" vastagságig 8d általános vagy csavart szög 6" o/c a panel szélein
12" o/c a középső támasztékig
10" egyszerű padlóhoz)
7/8" - 1" vastagságig 8d szög
Tetőfedés
1" vastag vagy kevesebb 8d szög vagy csavart szög 6" o/c a panel szélein
12" o/c a középső támasztékig
Fal burkolás
1/2" vastag vagy kevesebb 6d általános vagy csavart szög 6" o/c a panel szélein
12" o/c a középső támasztékig
19/32" - 3/4" vastagságig 8d szög 6" o/c a panel szélein
12" o/c a középső támasztékig

Megjegyzés: 1 Szögeknek 3/8" távolságra kell lenniük a panelek széleitől
2 Huzalszögek, csavart szögek vagy kapcsok használhatóak az általános szögek helyett.
3 Nagyobb szögek vagy kevesebb hely ajánlott nagyon szeles- vagy földrengéses helyen.
4 Útmutató a 2000 Nemzetközi Építési Szabályzat. A gépi szögelést vagy kapcsozást használhatja mindenfajta építkezési kivitelezéshez.

5.2.2 A végső padló burkolat rögzítése aljzat és szigetelés kombinációján

Miután az épület körül van véve és fűtött, mielőtt lefektetné a végső padló réteget előtte söpörje és porszívózza ki a paneleket. Óvatosan nézze végig a padló felszínét kiálló szögek miatt és ellenőrizze, hogy minden panel megfelelően van-e rögzítve. A kedvezőtlen folyadék feltételek megduzzaszthatják a panelek széleit. A csiszolt panel szélei egy vonalban vannak és biztosítja, hogy a panelek szárazon maradjanak, míg felkerül a végső padló réteg. Szőnyeg vagy parketta borítás kerülhet a panelek tetejére, követve a bevált gyakorlatot.
A rugalmas padlózat ragasztásához egy elkülönített panelt és szigetelést kell rögzíteni. Használjon a padlógyártó által javasolt ragasztót, ami nem tartalmaz merev szulfitot vagy gyanta alapú alkoholt. Egyéb rugalmas befejező padlózat gyakran alkalmazható az egyszerű padló fedéséhez is. Ha padlót folyadékállóvá tették a kivitelezés során szükséges lehet a teljes felületét átcsiszolni.

1.Fatörzsek szállítása és szétválogatása
Fatörzsek szállítása és szétválogatása
2.Kampós lánc
Kampós lánc
3. Háncsolás
Háncsolás
4. Szálkásítás
Szálkásítás
5. Áztatás
Áztatás
6. Szárítás
Szárítás
7. Keverés
Keverés
8. Formázás
Formázás
9. Préselés
Préselés
10. Méretre vágás
11. Szállítás
12. Értékesítés
Zsindely-expressz
www.zsindely-expressz.hu

5.táblázat, szögek súlya, hossza és mérete
Méretek, általános huzalszögek
Méret Hossz (inch) Átmérő (inch) Szám fontban
4d 1-1/2 0,102 316
6d 2 0,113 181
8d 2-1/2 0,131 106
10d 3 0,148 69
12d 3-1/4 0,148 63
16d 3-1/2 0,162 49
20d 4 0,192 31

Spirál és csavar menetes szög
Méret Hossz (inch) Átmérő (inch)
6d 2 0,102
8d 2-1/2 0,120
10d 3 0,135
12d 3-1/4 0,135
16d 3-1/2 0,148
20d 4 0,177

5.2.3 Beton fedés OSB aljzaton

Gyakran alkalmaznak beton fedést panel aljzaton, mert növeli a hangszigetelést és a padló tűzállóságát. Könnyűsúlyú gipszbeton gyártók 3/4 inch vastagságú öntöttbetonhoz ajánlják egyenesen a 3/4 inch-es nútos és hornyos aljzatot a 24"-s födémgerenda közepén. Ez gyakran elfogadott a helyi építési irodákban. Az aljzatot meg kell tisztítani a szennyezőanyagoktól felrakás előtt.

5.2.4 Keményfa padlózat

A National Wood Flooring Association (NWFA) és a National Oak Flooring Manufacturers Association (NOFMA) elismeri a 23/32"-s (3/4"-s) OSB aljzatot keményfa padló alatt. Az ajánlott támaszték távolságokat a 6. táblázat tartalmazza. Az aljzatot szögelni és ragasztani kell a kerethez az APA AFG-01-es specifikációja alapján. A vastag panelek jó szögtartó erővel bírnak, és csökken a támasztékok távolsága a ragasztás mentén. Egy merev padlót alkot, ami segít csökkenteni a padló nyikorgását a keményfa padlózat felrakása után.
Fontos, hogy a szigetelő száraz legyen amikor a keményfa burkolatot rögzítik, különben a keményfa padló meghorpad és nyikorgást okoz, amikor a szigetelő kiszárad. Ha építkezés során nedvessé válik ki kell szárítani és a nedvesség tartalmát nedvesség mérővel ellenőrizni.
Az aljzatnak vízszintesnek kell lennie, különösen a födémgerendák és a panelek között. Minden gerincet a panelek széleinél le kell csiszolni, a keményfa burkolat használata előtt egy nagy teljesítményű padlócsiszolóval, majd durva homokköves smirglivel csiszolja át. Következő csiszolás, a padló bármely felülete, ami nyikorog újra kell szögelni.
A padló felrakásához kövesse a gyártó ajánlását vagy a NOFMA vagy NWFA leírását. Ahol lehetséges igazítsa a keményfa alátéteket függőlegesen a padló széléhez.

6.táblázat Ajánlott padló burkolat keményfa padlóhoz
Osztályozott OSB padló burkolat Ajánlott támaszték hely (inch)
40/20, 20 oc1 12
48/24, 24 oc 19,2
32 oc 24
48 oc 32
Megjegyzés:
1 23/32" ( 3/4" névleges) vastag panelok ajánlottak a legjobb teljesítményhez

5.2.5 Csempe

A 7. táblázat tartalmazza a legkisebb ajánlott padló burkolási rendszert kerámia vagy más csempékre / járólapokra. A jó eredmény érdekében nagyon fontos, hogy a padló a lehető legmerevebb legyen. Így a vastagabb aljzat (pl., 23/32" vagy 48/24" fesztávú) vagy szigetelő mentén a kapcsok távolságának csökkentésével erősíteni fogja a padló teljesítményét. Tilos a mozgás a csempén, míg a malter vagy a ragasztó megszilárdul, hogy ne törjön össze.

7.táblázat Ajánlott padló burkolási rendszerek kerámia csempére1,2
Min. aljzat panel vastagság (in)3 Szigetelő (in) Csempe rögzítés
19/32 min.7/16 CBU 4,5 Száraz malter vagy latex-portland cement malter
19/32 nincs Cement malter (1-1/4")7
19/32 11/328 Szerves ragasztó
19/32 15/326,8 Epoxi bevonat

Megjegyzés:

1 A furnérlemezre való Tile Council of America specifikációja és az ANSI Standard A108 alapján.
2 A födémgerenda távolsága ne haladja meg a 16 oc-t. A gerendát el kell zárni enyhe blokkolással a 4" közepén az igénybe vett területeken.
3 Az OSB teljesítménye a burkolat 40/20 (19/" vastag) értékű fesztávolságán alapul.
4 Aljzat kiegyenlítő (CBU) az aljzatra latex-szal rögzítse – portland cementet vagy epoxi bevonatot tegyen előbb a folyékony malterhoz a kerámia vagy más lapok rögzítéséhez.
5 Hagyjon 1/8" távolságot a panel végei és szélei között. Töltse ki az illesztési pontokat malterral.
6 Hagyjon 1/4" távolságot a panel végei és szélei között. Gyalulja le a panelokat amennyire szükséges és a panel támasztékot a széléig. Az illeszkedési helyeket töltse ki epoxi bevonattal. Egy rétegű aljzat alatt használjon gyengéd blokkolást minden panel vége és széle illeszkedjen, beleértve a nútot és a hornyot is.
7 Használjon 15. számú aszfaltot vagy 4-mil polietilén burkolást az aljzaton. Erősítse meg maltert fém hálóval. 8szigetelő vagy külső osztályozású furnérlemez

5.2.6 Padló rezgés

A padló rezgését vagy "szökellését" általában a maximum padlógerenda fesztávolsága és helyének, valamint a minimális aljzat vastagság és szerkezeti apróságok együttese okozza. Hogy növelje a padló merevségét és jelentősen növelje általában a padló teljesítményét számos lehetőség van: mint az aljzat vastagságának növelése túl a minimum szabály előíráson, az aljzat szögelése és ragasztása a gerendához, a gerenda távolságának csökkentése, a gerenda fesztávolságának csökkentése egy kisebb mértékű vetemedéshez vezet, hogy rögzítse a fejlesztett a merevítő rendszert.

5.3Padló szigetelés

Az 5. ábra tartalmazza az ajánlott rögzítését az OSB szigetelésnek, kapcsok méreteivel és típusaival. A csiszolt OSB szigetelés számos kész padlózat alatt alkalmazható, mint pl.: padlószőnyeg vagy szőnyeg, domborított rugalmas padló, sima rugalmas padló, párnázott hátú rugalmas szőnyeg, körbe ragasztott, vagy linóleumot. A szigetelés rögzítése előtt az aljzatot söpörje vagy porszívózza le. Rejtse el az összes beütött szöget és szögelje újra a kimaradt paneleket. Amikor a szigetelő paneleket rögzítette az aljzaton, akkor rögzítse a paneleket a gerendával párhuzamosan. A szigetelő paneleket bármelyik irányba rögzítheti, ha a lapok sarkai kevesebb, mint 75o-t zár be a gerendákkal.
A rögzítéshez kezdje szögeléssel vagy a kapcsozással a panelek közös sarkainál és átlósan haladjon. Győződjön meg arról, hogy a panel szorosan rögzült az aljzathoz, amikor összekapcsozza. A szögek között hagyjon 4" o.c. távolságot a panelok széleinél, és 8" o.c. a panel közepén. Vagy használjon kapcsokat 3" o.c. a panel széleinél, és 6" o.c. Máshol. Ha a szigetelést az aljzathoz ragasztja csak oldószeres ragasztót használjon.

Ajánlott OSB felrakás

Csiszolt OSB lap vastagsága Kapocs mérete és típusa
Szög Kapocs
Méret/típus Méret Hossz Fej szélessége
1/4" 3d
Gyűrűs
Száras
18 7/8" 3/16"
3/8" 16 1 1/4" 7/16"

5.4 Tető fedés

A 6. ábra megmutatja, hogyan kell rögzíteni az OSB-t a tetőre maximum támaszték hellyel és a minimum névleges vastagsággal. A burkolat rögzítése előtt ellenőrizze a szarufákat vagy a felső vázszerkezet léceit, hogy meggyőződjön róla, hogy a lécek összehangoltak, egyenesek és síkban vannak-e. A görbe, nem síkban lévő szarufák vagy tetőlécek befolyásolják a kész tetőt.

6.ábra Tető burkolat felrakása

Tetőburkolat felrakása

Figyelmeztetés: a tetőfedés igen csúszós lehet, amikor az idő nedves. A tetőfedéshez gumi talpú cipő viselése ajánlott. Tanulmányok támasztják alá, hogy a termoplasztikus gumi talp biztosítja a legjobb tartást. A panel felszínével felfelé helyezze el biztonságos helyre. Megjegyzés: A nedvessé vált panelek felszínét szárítsa ki mielőtt felhelyezi a zsindelyeket. Védje a fedetlen széleket az esőtől.
Támaszték rés Nútos OSB1 Hornyos OSB
Fesztáv érték
(tető/padló)
Névleges vastagság (in.) Fesztáv érték
(tető/padló)
Névleges vastagság (in.)
Osztályozott burkolat
12 12/0 5/16 12/0 5/16
16 16/0 5/16, 3/8 16/0 5/16, 3/8
20 20/0 5/16, 3/8 20/0, 24/0 5/16, 3/8, 3/8, 7/16
24 24/0, 24/16 3/8, 7/16, 1/2, 7/16, 15/32, 1/2 24/0, 24/16 15/32, 1/2, 7/16, 15/32, 1/2
32 32/16 15/32, 1/2, 5/8 40/20 19/32, 5/8, 3/4
40 40/20 19/32, 5/8, 3/4
48 48/24 23/32, 3/4
Egyszerű osztályozott padló
24 vagy kevesebb 16 oc 19/32, 5/8 16 oc 19/32, 5/8
32 20 oc 19/32, 5/8, 3/4 20 oc 19/32, 5/8, 3/4
40 24 oc 23/32, 3/4
48 24 oc 23/32, 3/4

Megjegyzés:

1 Gerenda blokkolás, panel szél kapcsok ( egy középút minden támaszték között, kivéve két egyenlő távolságban lévő támaszték között, amikor a fesztáv 48"), nútos és hornyos panel szélek, vagy más alkalmazott szél típusok.
2 A paneleknek minimum 24" szélesnek kell lenniük és az utolsó két lécig folyamatos fedésben kell lenniük.
3 A panelek vastagsága és az osztályozott fesztávolságuk miatt alkalmazhatóak nyereg- vagy lapos tetőkhöz.

A paneleket a színével felfelé és hosszában rögzítse a szarufákon vagy a tetőléceken keresztül. A panelek hosszú széleit alá kell támasztani vagy egymás széleihez kell kapcsokkal rögzíteni, ahol szükséges. 1/8" rést szükséges hagyni a panelek végei és szélei között, hogy a páratartalom miatt bekövetkező méretváltozásnak legyen helye. A paneleket alá kell támasztani legalább két tetőléccel, és a végei csatlakozásának a léceken túl kell nyúlnia.

Tetőfedés

A 4. táblázat tartalmazza az ajánlott OSB tetőfedéshez szükséges kapcsozási eljárást. Annak aki az OSB-t rögzíti a szarufák vagy a tetőlécek fölött kell állnia szögelés közben. Esős időben a tetőfedés csúszóssá válhat, ezért a munkásnak ajánlott a gumi talpú cipő viselése, és biztonsági felszerelés viselése.

5.4.1 Szeles területek

Plusz kapcsozás és gyakoribb szögelés ajánlott az erősen szeles, illetőleg földrengéses helyeken. Egyéb követelmények is szükségesek lehetnek. Ellenőrizze a helyi speciális építési előírásokat.

5.4.2 Padlás és tető szellőzése

Azzal a céllal, hogy az építmény padlásának a folyadék beeresztését csökkentse fontos, hogy a szellőzés 50%-a tető gerincénél, míg a másik 50%-a a mennyezetnél. Az építési szabályzat előírja a minimum szabad szellőzési terület nem lehet kevesebb, mint 1/300-a a teljes szigetelt plafonnak, ha a szigetelt tető melegebb oldalán párazáró fólia van. Másképp a szabad szellőzési terület nem lehet kevesebb a szigetelt 1/150-e. A megfelelő építési szabály előírja a szellőző tetőt. A tetőnek száraznak kell lennie mielőtt fölhelyezné a zsindelyt, és minél előbb tegye fel a zsindelyt a burkolatra.

5.4.3 Fagyvédelem

Fagyást a különösen hideg környezet okoz, és ennek megfelelően hőátadáshoz vezet a tetőtértől a zsindelyig, így olvad meg a hó a nap folyamán. Éjjel az olvadt hó pedig visszafagy. Ez az ismételt fagyás – olvadás okozza a tetőgerinc "jégcsapdáját". A megolvadt hó végigfolyik a tetőn, be a zsindely alá, és szétáztatja a burkolatot. Egy folyamatos réteg "jég pajzs", vagy más nehezen vízáteresztő anyagot kell alkalmazni a külső fal szélétől 3 láb magasságban, a tetőig, a zsindely alá, hogy megvédje a tető burkolatot.

5.5 Fal burkolás

A 7. ábra tartalmazza az ajánlott rögzítési tudnivalókat a fal burkoláshoz a maximum támaszték hellyel. A vakolatot a burkolatra kell felvinni, a szabályzatban gyakran megkövetelik, hogy a burkoló panelek legalább 1/2" vastag, hacsaknem a léc a falhoz van szorosan rögzítve. Azonban az SBA minimum 19/32" vastag panelt ajánlanak dupla rétegű aszfalttal impregnált burkoló papírt a vakolat felviteléhez.
A fal burkoló paneleket lehet vízszintesen és függőlegesen rögzíteni. A panelek között hagyjon 1/8" széles rést, valamint az ablakok és ajtók körül is. A falak ajánlott rögzítési módját a 4. táblázat mutatja. Blokkolás vagy diagonálban merevítés nem ajánlott, hacsaknem az építő vagy a helyi építési szabályzat kéri.
Általában a burkoló papír nem ajánlott OSB fölé, hacsaknem vakolat, nem fa deszkaburkolat, vagy néhány esetben tégla burkolatot használnak külső befejezésként (nézze meg az alkalmazható építési szabályzatot).

Faoszlop távolság (in.)1 Osztályozott fesztávolság Névleges vastagság (in.)2
16 12/0 5/16, 3/8
16/0 5/16, 3/8
20/0 5/16, 3/8
Fal-16 5/16, 3/8
24 24/0 3/8, 7/16, 15/32, 1/2
24/16 3/8, 7/16, 15/32, 1/2
32/16 3/8, 7/16, 15/32, 1/2
Fal-24 3/8, 7/16, 15/32, 1/2

A táblázat érvényes mindkét esetre, amikor a burkolatot, mint deszkaburkolat alapként használják, vagy amikor a deszkaburkolatot a faoszlophoz szögezik.

Megjegyzés:
1A panelek jellemző szélessége minimum 24", merevítésre használt panelek szélessége pedig 48".
2Az alkalmazott panel burkolásnál a tengely vastagsága párhuzamos a faoszlopokkal. A minimum vastagság 3/8" 16" oc-nél, és 7/16" 24" oc-nél.

5.6 OSB panelek maximum terhelése

A 8. táblázat az SBA által osztályzott tető burkolásra alkalmas OSB maximális terhelhetőségét tartalmazza. Ez a táblázat hosszú, kiterjedt tesztelés eredményeit tartalmazza és több év sikeres felhasználtsága a kivitelezésben.
A PS2-es panelt 35 psf terhelés alatt L/240 vetemedési korláttal tesztelték, ahol L a támasztékok közti távolság.
Az osztályozott OSB paneleket (16" 32") 100 psf egységes terhelés alatt tesztelték L/360 vetemedési korláttal. A 48"-es távolságú paneleket 80 psf terhelés alatt tesztelték ugyanazzal a vetemedési korláttal.

5.7 Folyadékok kivitelezés közben

Az OSB szerkezeti burkolót az SBA tagjai gyártják, és az Exposure 1 tartóssága megegyezik a PS2-ével. A meredek OSB tetőről az eső lepereg. Ha a padlón, vagy sima felületen tócsa jelenne meg az SBA azt javasolja, hogy egy körfűrésszel vágjon több 1"(25mm) átmérőjű lyukakat a tócsás területnél, hogy elvezesse a vizet.

5.8 Részletezés és jó kivitelezési gyakorlatok

Az OSB-t is, mint más fa terméket védeni kell a felesleges folyadékoktól. Győződjön meg arról, hogy a burkoló papír, vagy a "ház csomagoló" rendesen rögzítve van a vakolat, műanyag burkolat, vagy tégla burkolat alatt. Gondoskodjon megfelelő túlvédelemről a nyílászáróknál a téglafalban, így a fal üreg elvezeti a vizet, amikor az eső beszivárog a téglába. Összegezve gondoskodjon megfelelő védelemről minden tetőn és falon a nyílászáróknál, és a horizontális és vertikális irányú változtatásoknál (pl., belső sarkoknál, völgyeknél, tetőablaknál).

5.9 Szállítás, kezelés és raktározás

Az OSB egy fa alapú termék. Mérsékelt törődést igényel a raktározásban vagy a munka oldalán, hogy óvják a paneleket a mechanikus sérülésektől. A legjobb eredmény érdekében a lehető legkisebb mértékben kezelik.
Ha lehetséges eredeti terheléssel szállítják. Gondosan kezelik a paneleket, hogy a sarkai, szélei ne sérüljenek. Ha SBA paneleket tárolnak hosszú ideig, akkor benn tárolják vagy takarás alatt támasztékokkal, hogy az OSB ne vetemedjen. Gondoskodnak a levegő keringésről a paneleknél.

8.táblázat Maximális terhelhetőség az SBA osztályozott tető burkoló OSB1
Fesztáv mérték Panel vastagság (in.) Maximum fesztávolság (in.) Megengedett élő teher (psf)2 alátámasztás hely középtől középig (in).
Nútos3 Hornyos 12 16 20 24 32 40 48
16/0 5/16, 3/8 16 16 55 30
24/0 3/8, 7/16, 1/2 24 204 170 100 60 30
24/16 7/16, 1/2 24 245 190 100 65 40
32/16 15/32, 1/2, 19/32, 5/8 32 285 220 155 120 70 30
40/20 19/32, 5/8 40 32 220 165 125 60 30
48/24 23/32, 3/4 48 36 210 165 95 45 35

Megjegyzés:
1 Az értékek érvényesek, amikor a hosszabb oldalával keresztbe az alátámasztásokon, és a kész munkáról az APA gondoskodik
2 Az értékekbe bele van értve a 10 psf-s teljes terhelés. Ha az összterhelés nagyobb, akkor csökkenteni kell.
3 Nútos, hornyos szélek, panel szél kapcsok (egy minden alátámasztás között, kivéve kettő a támaszték között ha 48" a közepe), faanyag blokkolás, vagy más.
4 24" a 1/2" vastag panelhoz
5 A javított teljesítményhez az SBA minimum 24/16 osztályozású 16" oc-n., és minimum 32/16 osztályozású 24" oc.-n ajánlja.

6.0 OSB egyéb felhasználása

6.1 Szerkezetileg szigetelt panelek

Szerkezetileg szigetelt panelok (SIPS), hab magos szendvics panelként is ismert. Egyre népszerűbb használata, mint szerkezeti falakként, tetőkként és padlókként (8. ábra). Ezek a termékek alternatív megoldást jelentenek a tulajdonosoknak és építkezőknek, mert érdekeltek az energia megtakarításban és a természeti erők csökkentésében. Ezeket a paneleket 4\'x8\'l – 8\'x24\' méretben gyártják, és minősített OSB-t ragasztanak a felszínére, vagy belehabosítják a merev hab magot. Egyaránt gyártják Amerikában és Kanadában modern minőségi üzemekben, hogy megfeleljen a ház építési igényeknek és könnyen fel lehessen állítani az előkészített alapra.

6.2 Fa I-gerendák

A szabadalmazott OSB széles körben alkalmazott az előregyártott fa I-gerendák hálójaként. A fa I-gerendák hosszabb fesztávolságra alkalmazhatóak, mint a hagyományos gerendák, mert ezeket egy alacsony páratartalmúak, ami nagyban csökkenti a teljesítményi problémákat, mint a szögek beverése és a nyikorgó padló, melyeket néha a hagyományos gerenda okoz.
Az egyedi I-gerenda gyártók garanciát vállalnak a termékeikért, és még gondoskodnak a használati útmutató széles elerjedéséről a szabványok vagy az építők által. A fa I-gerendákat el lehet vágni a kívánt méretre mind a munka közben vagy a gyártónál megrendelni méretrevágva. A legtöbb gerendán vannak kiütő rések az elektromos vagy fűtési rendszerek kiépítéséhez. Ezek a kiütős részek a gerendában vannak, de ezek nem befolyásolják a panel erősségét. Az SBA azt ajánlja, hogy minimum 1" vastag OSB szegélye és a gerendáé egy mélységbe legyen, mint az I-gerenda padló rendszer része, a hozzáadott hosszhoz és teherbírás képességhez. Az SBA ellenzi a helyben szögelt hétköznapi OSB fal burkoláshoz. További információt az SBA-tól vagy az I-gerenda gyártók szervezetének tagjaitól kaphat.

6.2.1 Szerkezeti padló rendszer

Tervezők és építők felhasználják az I-gerenda jobb teherbírását vastagabb (7/8" vagy 1") OSB panelokkal egy szerkezeti padló rendszer kialakításához. Ezáltal jobb lesz a padló minősége, kevésbé vetemedik és rezonál. Ez a rendszer nagyon népszerű hosszú fesztávú, vagy kerámia, márvány padlóburkolat alá. További információért vegye fel a kapcsolatot az SBA-val, vagy az I-gerenda gyártóival.

6.3 Felújítás

Az OSB-t számos módon lehet alkalmazni felújítás során. Hozzáadva a burkolathoz, más alkalmazás beleértve az újra felhelyezést, vagy megújítani a padlót, zsalugáterként, áthelyezni a nyílászárókat, vagy átépíteni a tetőt; tetőablakot beépíteni, vagy tetőteret kialakítani. A normál OSB lapokat gyakran használják átmeneti ajtóként építkezés során, vagy barikádként. A sokoldalú panelek remekül elrejtik az építkezés során a beton alapot vagy a beton lépcsőt.

6.4Ipari alkalmazások


Az OSB az iparban is széleskörűen alkalmazzák. Az erőssége, munkabírása, sokoldalúsága érték és nincs formaldehid kibocsátása, ezek teszik remek alternatívává a furnérlemeztől és az erős fától. A paneleket azonosítják vagy osztályozzák a tetőre, a falra, és padlóra való alkalmazáshoz a fa szerkezeti kivitelezésben. Az SBA tagok határozzák meg a panel vastagságot, méretet és az OSB tulajdonságait a speciális alkalmazáshoz. Ezeket az előnyöket elsődlegesen az ipari vásárlók realizálták rekeszelésben és csomagolásban, anyagok kezelésében és a gyártott burkolat rögzítésben. Több és több OSB-t választanak rekeszekhez, raklapokhoz, szemeteseknek, bútor keretekhez, bemutató állványhoz és tároló részek.

6.5 Vízszintes válaszfalak és tartófalak

Az OSB panelekből lehet vízszintes válaszfalakat és tartófalakat készíteni, annak érdekében, hogy megtámassza az épületet szél és földrengés ellen. A 9. és a10. táblázat tartalmazza a maximálisan megengedett vágási erőt (plf) a válasz- és tartófalhoz. Ne feledje, hogy a tartó- és a válaszfal helyes terve tartalmazza a kerület méreteit a tengely erőre. Kérjük konzultáljon a helyi építési irodával egyéb speciális előírás miatt.
Alternatívaként a tartó- és a válaszfalat meg lehet tervezni mechanikus terv nélkül is, megfelelő minőségű szöggel (kapoccsal).

6.6 Szerkezeti terv


A tervezési szakasz ismert, mint terhelés és ellenállási faktor terv és egy alternatíva a hagyományos, hangsúlyos terv. Az általános keveri az erős fűrészelt faanyag, ragasztott – laminált fa, szerkezet használt panelek előírásait és más borított faáruét. Egy cég tervezési útmutatója elérhető az American Wood Council-nál. Az APA és az SBA közösen kifejlesztettek egy Szerkezet-használati panel kiegészítést ehhez az útmutatóhoz, ami tartalmazza az OSB tervezési képességét.
Egy második kézikönyvet fejlesztett az American Wood Coucil. Ebben az útmutatóban leírja a megengedett erő tervezési folyamatot a kiadásban 2005-ben a National Design Specifications for Wood Construction-on. Mostanra ez a kiadvány a harmadik szerkesztett változata, két kiegészítéssel, és az információkkal az OSB szerkezeti panelként való használatáról és a válaszfalról.

6.7 OSB panelek fém keret fölött

Az OSB használata fém szegély fölött a modern kapcsozási eljárásokkal rögzíthetők, mint az elektromos fúrógép vagy a csavart-szárú szög. Ezek hozzácsatlakoztathatóak a panel széles vastagságával az acél peremhez, könnyebben, mint egy hideg formázott acél részhez. A kivitelezéshez a szegély gyártók azt javasolják, hogy használjanak fém ragasztót a csavart-szárú szöghöz.
Mivel csak a csavarok, szögek egy részére terjed ki a menet, ezért fontos meghatározni a kapocs hosszát és ez elegendő a fém kerethez rögzítéshez.
Teherbírási ajánlások ugyanazok, mint a fa keretes rendszereknél az útmutató leírásában.

9.táblázat Megengedett vágási erő (plf) az OSB tartófalhoz Douglas Fir-Larch-csal vagy Southern Pine Framing-gel1,2
Panel osztályzat Min. névleges panel vastagság Min. szög behatolás a keretbe Szögméret (általános vagy galv.doboz) Szögek közti távolság a panelek szélén(in.)3
6 4 3 24
Szerkezeti 1 5/16" 1-1/4" 6d 200 300 390 510
3/8" 1-1/2" 8d 2305 3605 4605 6105
7/16" 1-1/2" 8d 2555 3955 5055 6705
15/32" 1-1/2" 8d 280 430 550 730
15/32" 1-5/8" 10d6 340 510 665 870
Burkolat 5/16" 1-1/4" 6d 180 270 350 450
3/8" 1-1/4" 6d 200 300 390 510
3/8" 1-1/2" 8d 2205 3205 4105 5305
7/16" 1-1/2" 8d 2405 3505 4505 5855
15/32" 1-1/2" 8d 260 380 490 640
15/32" 1-5/8" 10d6 310 460 600 770
19/32" 1-5/8" 10d6 340 510 665 870

Megjegyzés:
1 Ezek az értékek a szeizmikus terhelésre vonatkoznak, és 40%-os szélterhelés a megengedett
2 Minden panel másolt széle névlegesen 2" vagy még szélesebb keret. A paneleket lehet függőlegesen és vízszintesen rögzíteni. A szögek közti távolság 6" a középső rész kialakításának a mentén 3/8" vagy 7/16" panelt rögzítenek a faoszlopra 24"-es távolságra a közepén és 12"-re egyéb feltételek és a panel vastagságának a függvényében. Más típusú szegélyek megengedett vágási értékét ki lehet számolni a táblázatban lévő értékek összeszorzásával egy speciális gravitáció korrekciós tényezővel= [ 1 - (0.5 - SG) ] ≤ 1.0. Konzultáljon az NDS-sel az SG értékekért. Megengedett vágási értékek érvényesek, amikor az OSB-t direkt a keretbe kapcsozzák. A rögzítést gipsszel burkolja, alkalmazza az építési előírásokat.
3 Ahol a fal mindkét oldalán OSB van és a szögek közti távolság kevesebb, mint 6" az egyik oldalon, akkor a gerendát ellensúlyozni kellene, hogy másik keretbe essen, vagy a szegély névleges vastagságának 3"-nek kéne lennie vagy vastagabbnak, és szögek kellenének minden oldalra.
4 A keretben a szomszédos panel szélének a névleges vastagságának 3"-nek vagy szélesebbnek kéne lennie, és oda kellene szögelni a közepétől 2" távolságra.
5 A 3/8" és a7/16" értéket meg lehet növelni akár 15/32"-es panelre, alátámasztások vannak elhelyezve maximum 16" távolságra a közepétől, vagy a paneleket a hosszabbik oldalukkal keresztben helyezik a lécekre.
6 A keretben a szomszédos panel szélének a névleges vastagságának 3"-nek vagy szélesebbnek kéne lennie, és szögekkel kellene rögzíteni, ahol 10d-s szögbehajlás szükséges az 1-5/8"-es vagy nagyobb keretbe a szögek távolsága 3" vagy kevesebb a közepétől.
7 Engedélyezett lehet a kapcsok használata szögek helyett. Konzultáljon a helyi építési előírásokról. A megengedett vágási értékeket a 2003-as Nemzetközi Építési Szabályzat tartalmazza.
10.táblázat Megengedett vágási erő (plf) a vízszintes OSB válaszfalhoz Douglas Fir-Larch-csal vagy Southern Pine Framing-gel1
Osztá-lyozott panel Általá- nos szög méret Min. szögbe-hajlás a keretbe Min. panel széles- ség Min. névle- ges vastag- ság Blokkolt válaszfalak
Szögek közti távolság a válaszfalak határain (minden esetben) folyamatos szélek párhuzamosan a terheléssel (3,4 eset), és minden panel szélénél (5,6 eset)
Nem blokkolt válaszfalak
Szögek közti távolság max. 6" a széleken
6" 4" 2-1/2"2 2"2
Szögek közti távolság más panel széleken 1.eset Minden más kiépítés
6" 6" 4"2 3"2
Szerkezet 1 6d 1-1/4" 5/16" 2" 185 250 375 420 165 125
3" 210 280 420 475 185 140
8d 1-1/2" 3/8" 2" 27 360 530 600 240 180
3" 300 400 600 675 265 200
10d3 1-5/8" 15/32" 2" 320 425 640 730 285 215
3" 360 480 720 820 320 240
23/32"4 3" 650 940
4" 755 1080
Burkolat 6d 1-1/4" 5/16" 2" 170 225 335 380 150 110
3" 190 250 380 430 170 125
3/8" 2" 185 250 375 420 165 125
3" 210 280 420 475 185 140
8d 1-1/2" 3/8" 2" 240 320 480 545 215 160
3" 270 360 540 610 240 180
7/16" 2" 255 340 505 575 230 170
3" 285 380 570 645 255 190
15/32" 2" 270 360 530 600 240 180
3" 300 400 600 675 265 200
10d3 1-5/8" 15/32" 2" 290 385 575 655 255 190
3" 325 430 650 735 290 215
19/32" 2" 320 425 640 730 285 215
3" 360 480 720 820 320 240
23/32"4 3" 645 935
4" 750 1075

Megjegyzés:
1 Ezek az értékek a szeizmikus terhelésre vonatkoznak, és 40%-os szélterhelés a megengedett. A szögek közti távolság 12" a közepétől a közbenső keretig (6" oc, ahol az alátámasztás külön 48"). Más típusú szegélyek megengedett vágási értékét ki lehet számolni a táblázatban lévő értékek összeszorzásával egy speciális gravitáció korrekciós tényezővel= [ 1 - (0.5 - SG) ] ≤ 1.0. Konzultáljon az NDS-sel az SG értékekért.
2 A keretben a szomszédos panel szélének a névleges vastagságának 3"-nek vagy szélesebbnek kéne lennie, és oda kellene szögelni a közepétől 2" vagy 2-1/2" távolságra.
3 A keretben a szomszédos panel szélének a névleges vastagságának 3"-nek vagy szélesebbnek kellene lennie, és szögekkel kellene rögzíteni, ahol 10d-s szögbehajlás szükséges az 1-5/8"-es vagy nagyobb keretbe a szögek távolsága 3" vagy kevesebb a közepétől.
4 A 23/32"-es burkolathoz a két soros kapcsozás ajánlott. Az értékeket nem fogadja el a Uniform Building Code, vagy az IBC.
5 Engedélyezett lehet a kapcsok használata szögek helyett. Konzultáljon a helyi építési előírásokról. A megengedett vágási értékeket a 2003-as Nemzetközi Építési Szabályzat tartalmazza.

Első eset Második eset
Harmadik eset Negyedik eset
Ötödik eset Hatodik eset
Megjegyzés: az alátámasztás mindegyik irányban szabad a blokkolt válaszfalhoz.

A melléklet- meghatározások:

Elhajlás:
Az elhajlás mértéke két alátámasztás között terhelés alatt. A maximum elhajlás a tető terhe alatt általában L/240 mozgó terheléssel vagy L/180 teljes teherrel. Padló terhelésnél a legnagyobb elhajlás általában L/360.

Főtengely:
Tengely nagyobb merevséggel és erős elhajlással. Az OSB-nél a felső réteg szálainak összehangolt iránya.

Kistengely:
Tengely kisebb merevséggel és kevésbé erős elhajlással. Az OSB-nél a jobb saroktól a panel felső rétegének a rendezett szálak irányába.

Névleges vastagság:
A gyártó által meghatározott, és jelölt vastagság.

OSB:
Az Oriented Strand Board rövidítése, egy szálkákból összetapasztott lap fajta. Az OSB standardjai, a PS2, CSA O325, vagy más nemzetközi szabványok.

Teljesítmény osztályozott (osztályozott): Panelek, amelyeket teszteltek teherbírásra, elhajlásra, koncentrált szilárdságra. Egyenletesen elosztott és állványozott terheket helyeznek el a paneleken két vagy több támasztékkal.

Faszálka:
Egy speciális kés vág fapelyheket ellenőrzött vastagságban és hosszban a fáról legkevesebb kétszer, de általában többször a kés szélességében.

Hőre keményedő kötőanyag:
Egy ragasztó vagy kötőanyag, amely nem lágyul meg a hő hatására, és nem fog eltörni folyadék jelenlétében sem

Enyhén csiszolt:
Egy eljárás, ami eltünteti az anyagokat a panel felszínéről, és egyforma vastagságot ad. A nútos, és hornyos paneleket szokták csiszolni.

Ostya:
Egy speciális kés, amivel fapelyheket vágnak ellenőrzött körülmények között, minimum 1-1/4" (30mm) hosszban és ellenőrzött vastagságban és változatos szélességben.

APA- The Engineered Wood Association:
Egy furnérlemezt, OSB-t, ragasztott-laminált gerendát, és fűrészárut gyártó ipari egyesület, ami némi információt szolgáltat ebben az útmutatóban. APA minőség biztosítást ad ezekre a tagokra.


B melléklet- SBA tagok vágási területei

Amerikai vágási térség
Európai  vágási térség Braziliai  vágási térség


Englehart, Ontartio, Kanada
Timmins, Ontario, Kanada
Châtellerault, France
Zary, Poland
Quitman, Georgia, Amerika
Ponta Grossa, Brazília
St-Georges de Champlain, Quebec, Kanada


Forrás: www.osbguide.tecotested.com

 

 
Akcíók Árlisták Webshop Főoldal Kapcsolat